Sayfalar

4 Mayıs 2011

Portakal Reçeli

Portakal her daim çok sevdiğim, her şekilde değerlendirdiğim bir meyve. Kendisi , fresh sıkılan suyu, keklere , pastalara verdiği  o mükemmel aroması ,  reçeli... Bu kış Elif'e ve kendimize bol bol sıktım nar ve greyfurt ile beraber. Soğuk kış günlerini  bol C vitamini alarak, sağlıkla atlattık böylece. Aslında kışın başlangıcında yaptığım bir reçeldi. Bu mevsimde nasıl olur bilemiyorum. Çünkü yavaş yavaş mevsimi geçiyor. Kalın kabuklu , sofralık , yafa portakalından yapmak lazım. Araya teknik engeller de (!!!) girince ancak yazabiliyorum. Sevgili  ve çok maharetli kayınvalideciğimden öğrendiğim şekli ile tarifi veriyorum ;



Malzemeler ;

- 1 kg. portakal
- 1 kg.  tozşeker ( veya damak zevkinize göre 250 gr daha ilave edbilirsiniz. )
- 1 lt den biraz az su
-1/2 limonun suyu

Yapılışı ;

-Portakalları güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını ince ince doğrayın.Üzerini örtecek kadar su ilave edip, kaynatmaya bırakın.10-15 dk. yeterli.
-Haşladığınız portakalları kevgirle tencereden alın.
-Aynı işlemi ikinci defa uygulayarak, kabukları tekrar haşlayın. Bu işlemler ile kabuğun hem acısını almış , hem de yumuşatmış oluyoruz.Bunu gerekir ise üçüncü defa da uygulayabilirsiniz.Ancak ben o hafif buruk tadı tercih ettiğim için, bu yeterli oldu.
-Bu arada 2 portakalı sıkın , posası ile beraber bir tencere koyun. Üzerine iki defa haşlayıp süzdüğünüz kabukları ve şekeri  ilave edin.Kaynatmaya bırakın.Yaklaşık 20-25 dk. kaynadıktan sonra, kıvam almış olması gerekir. Bunu Porselen tabağa 1 damla dökerek test edebilirsiniz.
- Yoğunlaştığını gördükten sonra , limon suyunu ilave edin. 2-3 dk. sonra altını kapatın ve henüz sıcakken kavanozlara koyun.
-Ağzını kapattığınız kavanozları ters çevirerek soğumaya bırakın.Güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza edin.
-İşte , soğuk kış günlerinde yapıp, sıcak yaz günlerinde yiyebileceğiniz, mükemmel bir kahvaltı lezzeti. Afiyet olsun!   :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder