Sayfalar

7 Aralık 2010

Tarçınlı Ekmek

Kış geldi, geliyor derken nihayet artık kapıda...Kış mevsimi, kestane mevsimi elbet...Birdee;  uzuun , mükellef hazırlanmış pazar kahvaltıları.Yazarken  bile çocukluğuma gittim.Pamuk annem, erkenden kalkar, ekmek mayalardı bize...Uyandığımızda mis gibi ekmek kokuları gelirdi burnumuza.Ardından keyifli muhabbetler...Şimdilerde pazar kahvaltıları dışarıdaki mekanlarda yapılır oldu.Ama ben çocukluğumdaki o güzel kahvaltıları hiçbir şeye değişmem!
Büyüyüp kocaman kadın olunca, bunların kıymetini , daha iyi anlıyor insan... Geçmişindeki mutlu izlere daha çok sarılıyor...Canım kızım da, benim gibi ardında uzun yıllar da bıraksa , bazı şeyleri tebessümle hatırlasın istiyorum..O da mis gibi kokulara uyansın.Keyifli sofralarda , mutlu anıları olsun.Ve büyüyüp de kocamann olduğunda şimdi benim hissttiklerimi, - bir parçacık ta olsa - hissetsin.

Her ne kadar anneciğimin yaptıklarını tutmasa da, arada bir ben de ekmek yapmayı seviyorum.Bazen  fırında, bazen de ekmek makinasında.Şimdi vereceğim tarifi makinada yapıyorum.



Malzemeler:

- 1 su bardağı (200 ml)  ılık su
- 1 su bardağı (200 ml) ılık süt
- 2 su bardağı  (250 gr.) 7 tahıllı un
- 2 su bardağı (250 gr.)  kepekli un
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı esmer şeker
- 40 gr.'lık yaş maya veya 1 paket instant maya


Yapılışı:

- Makinanın kabını fırça ile yağlayın.
- Ekmek makinesinin içine süt, yağ, tuz ve şekeri  ve mayayı koyun.
- Üzerine unu ilave edin.
- Gerisi makinanın pişirme ayarlarına kalıyor.
- Ceviz ilave etmek isterseniz, makinanın ilk yoğurma işlemi bitince bir sinyal veriyor.O zaman ilave etmeniz gerekiyor.
- Bunu işlemi akşamdan yapıp, sabah istediğiniz saate de ayarlayabilirsiniz.Ekmeği biraz fazla kaçırma riski var! Afiyet olsun!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder